2016. február 14., vasárnap
2016-02-14-Valentin-nap tiszteletére magamra vállaltam a csirkeaprólék leves elkészítését.
By Sanyi at február 14, 2016
Nincs hozzászólás
A fotókollázson látható unicumos üveg és unicumos pohár, nem része a csirkeaprólék leves receptjének, de mivel azt mindenki tudja, hogy a
szárnyasokból készült levesek elkészítése nem a gyorsaságról és a kapkodásról szól, sőt kimondottan attól lesz finom és szép állagú, ha türelmesen, nagyon lassú tűzön főzzük. Bár nem vagyok egy kapkodós típus, de a biztonság kedvéért ilyenkor valamilyen kedvemre való rövid itallal kellőképp a feladathoz lassítom magam.
Ez nálam főzéskor egy igen jól bevált praktika.Több évtizede gyakorlom és mindig tökéletesen működik.
Megint egy olyan ételrecept, ami szerintem sokak számára ismert, de azért megosztom, hátha van olyan ismerősöm aki ötletet merít belőle.
Mi zömében a nyáron általunk megaszalt zöldségekből szoktunk dolgozni, de itt zárójelben közlöm, hogy nyers állapotban kb. miből, mennyit érdemes
a levesünkhöz tenni.
Hozzávalók:
kb 80 dkg-1 kg. vegyes csirkeaprólék
1 fej vöröshagyma (nálam lilahagyma)
3-4 gerezd fokhagyma
Só, bors, szemesbors, tetszés szerinti élelízesítő vagy húsleveskocka
1 nagyobb burgonya.
Két-két evőkanál petrezselyemgyökér és répa (egy-egy nagyobb szál) Már én is friss petrezselyemgyökérből dolgoztam, mivel elfogyott a szárított.
Két evőkanál Sárga húsú paprika (1 darab)
Két evőkanál Zellergumó (1 kisebb darab)
Két evőkanál Karalábé (1 kisebb darab)
Egy csokor petrezselyemzöld
Előkészítés:
A húsokat hideg vízben megmosom, eltávolítom a nem kívánt részeket. Egy fazékba beleteszem és hideg vízzel felöntöm, felrakom a tűzhelyre max.
lángon. Zöldségeket megpucolom, megmosom, ízlés szerint lehet darabolni.
Főzés:
Megnézem a fazekat, ha már elkezd forrni lejjebb veszem a lángot és lekezdem leszedni a leves habját. Ez azért szükséges, hogy ne legyen zavaros a
lé a főzés végén. Mikor már nincs rajta hab beleteszem a zöldségeket kivéve a fokhagymát és krumplit. Jöhetnek a fűszerek, só, bors stb és a
leveskocka. Felteszem megint maximumra a hőfokot, amikor elkezd forrni akkor visszaveszem takarékra. Épphogy csak forr majd, inkább azt
mondanám pezseg. Ebben az állapotban eltölt bő 1 órát és már kész is. Félidő tájékán belerakom a fokhagymát és krumplit. Cérnametélttel, eperlevél
tésztával kiváló.
Jó étvágyat!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése