Látogatók száma

2017. november 29., szerda

2017-11-29-Csontleves intelligens kuktában és alaplé sertéscsontból befőzőautomatával tartósítva.




Sikerült bő 4 kg mennyiségű friss sertés fehér csontot és húsos csontot szerezni, amelynek 1/3-ad részéből egy nagyon finom csontlevest készítettem, a maradék 2/3-ad részből pedig sertés alaplevet. Az alaplével nagyon jól ki lehet váltani a különböző bolti ízfokozókkal és mesterséges színezőanyagokkal teletűzdelt húsleveskockákat.
A csontokat három egyenlő mennyiségre porcióztam és háromszor indítottam el az intelligens kuktát. Gyakorlatilag csak annyi a különbség a csontleves és az alaplé között, hogy az alaplének szánt
csontokhoz kevesebb zöldségeket adtam, hogy intenzívebbek maradjanak a sertéscsontból kifővő csodás ízek. És persze ezt a két adagot hosszabban főztem, mint a csontlevest. (Kézi beállításon 30
perc)

A csontleves összetétele:
3-3 szál megpucolt sárgarépa és petrezselyemgyökér
2 fokhamagerezd
1 kisebb vöröshagyma pucolva egészben
1 darabka karalábé
1 darabka zeller
friss petrezselyemzöldből pár szál
szemes bors 10-15 szem (én színeset használtam)
egy kevés kurkuma
só ízlés szerint és víz az Ella kukta full jelzéséig.
(cérnametélt a leves befőzéséhez)

A csontleves hagyományos leves programon készült és kiegészült még egy kis darab karfiol rózsával és egy megpucolt egész szem burgonyával is.
A sertéscsont alaplé viszont kapott kuktánként 2-2 db. babérlevelet is és természetesen kevesebb sót tettem hozzá, hiszen úgyis a megfelelő ételben felhasználva lesz véglegesen sózva.
Leszűrés, ülepedés után a sertésalaplevet előkészített befőttesüvegekbe mertem és befőzőautomatában 100/120-as programon automatáztam.
(A végeredmény pazar, bár szerintem ezzel az eljárással készült alaplé nem lett olyan szép átlátszó, mint amit tavaly hagyományos módon, lassú tűzön sertésoldalasból készítettem).

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése