Látogatók száma

2017. január 28., szombat

2017-01-28-Falusi csirkeraguleves Ella kuktában és Bólyi túrós lepény




A mai ebédünk egy nagyon finom, nagyon kiadós és éppen ezért nagyon nem fogyókúrás ebéd volt :-)

A falusi csirkeraguleveshez természetesen amit csak lehetett a saját termesztésű alapanyagokat használtam fel.

Íme a recept:
Hozzávalók
1.5 kg egész csirke
2 db sárgarépa (nyers, nagyobb)
2 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb)
(Esetünkben a sárgarépát és a petrezselymet az általunk eltett leveszöldség helyettesítette.)
1 db kisebb zellergumó (nyers)
4 szem burgonya
1 evőkanál búzaliszt (BL55)
1 púpozott evőkanál fűszerpaprika
100 g zöldborsó
100 g zöldbab

2 evőkanál libazsír
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db nem csípős zöldpaprika
2 L víz
1 teáskanál feketebors (egész)
2 dl tej a habaráshoz

Elkészítés:

Az egész csirkét (ragulevesnek megfelelően) feldaraboljuk, felkockázzuk

A hagymát és az összes zöldséget megpucoltuk feldaraboljuk. A fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk.

A két evőkanál zsiradékot beletesszük a kukta betétedényébe, majd szépen hozzápakolunk mindent. Fűszerezzük, sózzuk és felöntjük a betétedény felső jelzése alatt egy ujjnyi magasságig. Enyhén megkavarjuk az egészet, rátesszük a kuktafedőt és elindítunk egy 20 perces levesprogramot. Amikor a kukta nyithatóvá válik, levett fedő mellett behabarjuk a levest a 2 dl tejben elkevert 1 evőkanálnyi liszttel. Manuál programon egyet rottyantunk a levesen és kész is van.

Itt egy végtelenül egyszerű, de nagyon finom sütemény a bólyi túrós lepény receptje:
/ Nem véletlen hívják "Lusta asszony túrósának", ugyanis pofon egyszerűen és kevés munkafolyamattal készíthető el. Még a tésztát sem kell dagasztani, gyúrni hozzá :-)

HOZZÁVALÓK

25 dkg rétesliszt
fél sütőpor
reszelt citromhéj
22 dkg porcukor
10 dkg vaj
50 dkg túró
10 dkg mazsola
1 csomag vaniliás cukor
2 dl tej
2 tojás
1 csipet só

Elkészítés:
Alaposan összekeverünk 25 dkg réteslisztet egy fél sütőporral, egy fél citrom reszelt héjával, 22 dkg porcukorral, csipet sóval és a felét vajjal kikent tepsibe szórjuk. Burgonyanyomóval egyenletesen rányomunk 50 dkg tehéntúrót, meghintjük 10 dkg mazsolával, egy csomag vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal. Rászórjuk a maradék liszt-cukor keverékét, rátördelünk még 5 deka vajat, és az egészet meglocsoljuk 2 deci tejjel, amelyben simára kevertünk 2 egész tojást. Előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 35 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje szépen megpirult.

Most a túrós lepényhez választottunk finom édes borokat. Én ragaszkodtam egy édes Tokaji szamorodnihoz, a család hölgy tagjai pedig mézbort kortyolgattak hozzá

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése