Látogatók száma

2014. szeptember 8., hétfő

2014-09-08-Nápolyi paradicsomos bableves

Többen megkérdezték Tőlem, hogy mit is kezdünk ezzel a rengeteg sok szárítmánnyal és aszalvánnyal? Most szeretnék bemutatni egy
felhasználási módját a sok közül. Ma délelőtt lefoglaltam magamnak a konyhát és elkészítettem egy nagyon finom levest. Teljesen olyan, mint amikor friss alapanyagból készíti az ember. :-)  (y)

Az eredeti recept így néz ki:

Nápolyi paradicsomos bableves

Hozzávalók:
60 dkg fejtett bab
80 dkg vegyes zöldség
só ízlés szerint
50 dkg paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
1,2 dl olívaolaj
1 kisebb fej vöröshagyma
oregánó
bors
6 dkg gyufatészta
Elkészítés:
A zöldségeket és a vöröshagymát kockára vágjuk. A babbal sós vízben feltesszük főni. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk.
Kockára vágjuk.(Aszalt paradicsomnál elmarad). A fokhagymát finomra vágjuk, és az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, és a fűszereket. Állandó keverés mellet kb. 5 percig pároljuk. Leszűrjük, majd a levesbe tesszük. Összeforraljuk. Gyufatésztával tálaljuk.

Az én verzióm pedig abban tér el, hogy a 80 dkg vegyes zöldséget szárított zöldségekkel helyettesítettem.

Az 50 dkg paradicsomot pedig egy csészényi aszalt paradicsommal helyettesítettem.

Én belefőztem két evőkanálnyi szárított gombát is. (egy a lényeg, hogy a szárított zöldségféléket előtte pár órával érdemes beáztatni.
Mivel nem nyers paradicsomból készült az un. habarás, így én amikor a fokhagymát olajban megfuttattam, hozzáadtam az előre beáztatott
aszalt paradicsomot, némi kis langyos vizet és amikor puhára főtt, botmixerrel összepépesítve öntöttem a leveshez.

Tehát az általam készített verzió:

60 dkg fejtett bab
80 dkg vegyes zöldség helyett (1 evőkanál, szárított répa, 1 evőkanál petrezselyem gyökér, 1-1 evőkanál szárított kápia és sárga húsú paprika)
2 evőkanál szárított gomba.
én még ezen kívül tettem a bab főzővizébe egy-egy csipetnyi szárított petrezselyemzöldet, zeller zöldet és lestyánt is.
só ízlés szerint
50 dkg paradicsom helyett egy csészényi aszalt paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
1,2 dl olívaolaj
1 kisebb fej vöröshagyma
oregánó
bors
6 dkg gyufatészta, vagy bármilyen levesbe való tészta. (Akár el is hagyható, hiszen tészta nélkül is egy tömény, kiadós finom leves lesz belőle)
Jó étvágyat!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése