Látogatók száma

2016. június 6., hétfő

016-06-06-Salátafőzelék

2

Már osztottam meg salátafőzelék receptet, amely alul a következő link alatt érhető el, de most íme egy másik nagyon finom salátafőzelék receptje.
(Természetesen felhasználva konyhakertünk bőséges és csodás ajándékait!)

Hozzávalók: 4 db fejes saláta, 6 dkg vaj, 8 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, fél csokor kapor, 1 dl tej, 2 dl tejföl, fél darab citrom, 3 dkg cukor, só.

Elkészítés: A salátafejeket alaposan megmossuk, ha a torzsa része erősebb, akkor kivágjuk, majd a fejeket nagyságuktól függően 4-8 darabra vágjuk. Lábasban vizet forralunk, beletesszük az összevágott salátát, és 1-2 percig forraljuk. A saláta forrázása azért szükséges, mert a benne lévő enyhén kesernyés ízanyagot ezzel eltávolítjuk, és a főzelék kellemes, enyhén édeskés lesz. A leforrázott salátát leszűrjük, és hideg vízben átmossuk. Ezután kevés vízben tesszük fel főni, majd megsózzuk. Fedővel letakarva mérsékelt tűzön pároljuk. Közben rózsaszínű rántást készítünk, beletesszük az összezúzott fokhagymát és az apróra vágott kaprot. A rántást a tűzről levéve a hideg tejjel simára keverjük, és ezzel a főzeléket besűrítjük. Beleöntjük a tejfölt. Jól elkeverjük, és még néhány percig forraljuk. Reszelt citromhéjjal, szűrt citromlével és egy kevés cukorral ízesítjük.
Jó tanács: A zsenge tavaszi főzelékeket mindig kevésbé pirított, világos rántással sűrítjük, hogy a főzelékanyag íze dominálhasson.
Jó étvágyat!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése