Látogatók száma

2016. június 12., vasárnap

2016-06-12-Porcsinsaláta

Talán most sokan azt gondolják, hogy ez az ürge teljesen meghibbant, hogy annyi mindent megtermel a kertjében és mégis "gyomot eszik".
Lehet, de bennem mindig ott bujkál némi kétség arra vonatkozóan, hogy nem létezhet olyan, miszerint egy kerti gyomnak titulált növény nem
tartalmazhat-e több és hasznosabb, az emberi szervezet számára elengedhetetlenül fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, mint a magunk igényeire
kinemesített kultúrnövényeink összessége együttvéve? Igazából nem tudom, de a topicom alján közzéteszek pár sort a kövér porcsinra vonatkozóan.
Egy biztos, hogy fantasztikusan egészséges növényről van szó.

Most pedig közlök egy salátareceptet, amit a mai ebédhez, a sült csirkéhez készítettem el.

Természetesen minden hozzávaló a kertünkből van, ami pedig nálunk nem lelhető fel, azt háztól, biztos forrásból szerzem be.
Hozzávalók:
kb. 40 dkg zsenge kövér porcsin (lehet, csak a levél, de lehet szárastól is)
kb. 25 dkg házi kecskesajt (jelenleg a mienk snidlinghagymás, borsos, de lehet natúr is)
egy szép fej friss lilahagyma a kertünkből.
egy-két gerezd fokhagyma apróra vágva, vagy fokhagymatörőn átnyomva
olívaolaj ízlés szerint.

Elkészítés:

A porcsinleveleket és a zsenge szárat folyó víz alatt jól megmosom, lecsepegtetem, nem túl apróra feldarabolom.
A lilahagymát szintén megpucolom, apróbb kockákra vágom, a fokhagymát szintén. Majd a finom kecskesajtot szépen rámorzsolom. Ha esetleg
érettebb, keményebb sajtunk van, akkor azt is szépen felkockázom. Az egészet összekeverem, ízlés szerint sózom, de szerintem vétek, mivel a
porcsin is alapjában véve egy kellemesen sós, savanykás ízű növény. Maga a sajt is tartalmaz annyit sót, amennyi ennek a salátának pont megfelelő.
Ezután lefedve, hűtöbe teszem. Érdemes étkezés előtt pár órával elkészíteni, az ízek összeérése végett. Olivaolajjal is csak tálalás előtt locsoljuk meg!

Jó étvágyat!

És akkor a porcsinról némi kis ismertető:

Kövér porcsin (Portulaca oleracea)

Népies neve: disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér

Júniustól a homokos talajú kertekben megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, szinte kiirthatatlanul. Lehet szárazság, lehet esős időszak a
porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet. Szidjuk is eleget, pedig ha tudnánk...

Őshazája feltehetően a Nyugat-Himalájától Dél-Oroszországon át egészen Görögországig húzódik. A Himalája lábánál, egészen 2000-3000 méteres
magasságig vadon előfordul. Mások amerikai eredetűnek tartják, és innen vélik elterjedését az egész világon. Nálunk vadon is előfordul, többnyire
gyomnövényként tartjuk számon.

Gyűjtési idő: Gyűjthető egész nyáron, virágzás előtt. Annyira jellegzetes, hogy más növénnyel nem téveszthető össze.

A kövér porcsin omega 3 zsírsavakban igen gazdag növény, különösen Alfa-Liposavban, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyen
bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400 mg ALA kerül a szervezetünkbe.

Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően immunerősítő hatást fejt ki. Antioxidáns tartalmánál fogva, lassítja
az öregedés folyamatát.

A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Kiváló vértisztító, vérzéscsillapító hatású. Reumás megbetegedések
kezelésére is használhatjuk, mind belsőleg, mind külsőleg, pakolásként. Féreghajtásra is kiváló, és gyulladáscsökkentő hatása miatt az aranyér tüneteit
is enyhíti.

Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott.

Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos. Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült
testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.
Antibiotikus, antifungális hatása miatt használják különböző bőrgyulladások, sebek, fekélyek, ekcéma és égési sebek gyógyítására.

A magyar népgyógyászatban a húgyúti betegségek és gyulladások kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában
alkalmazzák. Emellett használhatjuk fejfájás megszüntetésére, tüdőgyulladás, influenza és megfázás tüneteinek az enyhítésére.

Maria Treben a fogínysorvadás, fogínygyulladás kezelésére is ajánlja a porcsint. Porcsinlevél rágcsálásával megszüntethetjük a fogínyvérzést.

Hát kell ennél több? Pedig csak egy egyszerű gyomnövény...

Konyhai felhasználásra is alkalmas, mivel ásványi sókban és B-, C-vitaminban gazdag, kellemesen sós ízű. Leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük. Olyan
bioaktív anyagokat tartalmaz, mint az oxálsavak, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonoidok, szívglikozidok, glikozidok. A közvetlen virágzás előtt
begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt,
sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak. Nem szabad az étellel együtt főzni, a
finomra vágott leveleket tálalás előtt hintjük az ételre. A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak.

A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető.

Egyiptomban és Szudánban nemesített változatait kerti növényként termesztik. A nemesített kerti növénynek csak a levélmérete különbözik a vadon
termőétől. Nyugat-Európában pedig vadon begyűjtik, majd friss saláta alapanyagként hozzák forgalomba.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése