2018. október 23., kedd
2018-10-23-Mai ebéd-Palócleves sertés szűzpecsenyéből intelligens kuktában készítve és almás pite kenyérsütőgépben dagasztva.
A leves receptje a következő:
Hozzávalók:
60-70 dkg szűzpecsenye
1 db nagy répa
1 db nagy petrezselyemgyökér
30-40 dkg zöldbab (esetünkben üveges zöldbaba)
egy darabka zeller
1 db paradicsom
0,5 db zöldpaprika
1 kanálnyi friss kapor (opcionális)
1 fej nagy hagyma (esetünkben sóban eltett vöröshagyma)
ízlés szerint tárkony
ízlés szerint őrölt kemény
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
2 db nagy krumpli
2 evőkanál liszt vagy keményítő
3 gerezd fokhagyma (esetünkben, sóban eltett fokhagymakrém)
175 g tejföl
ízlés szerint babérlevél
2 teáskanál pirospaprika
Elkészítés:
Az előkészitett és feldarabolt hozzávalókkal a mindent bele módszert alkalmazva,(tejföl, keményítő kivételével) elindítottam egy SOUP/LEVES programot.
Amikor a kuktafedő nyithatóvá vált, akkor a tejföllel, a 2 evőkanálnyi keményítővel és a levesből
kimert egy merőkanálnyi léből habarást készítettem, amivel behabartam a levest. Kézi beállításon
még egyett rottyantottam rajta és kész is van.
A másik recept pedig az almáspite receptje:
Ez gyakorlatilag mindenki rendelkezésére álló recept, hisz a Lukullus almás sütemény fűszerkeverék csomagolásán olvasható, Marika néni almáspitéje néven.
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg kristálycukor
1 ek rum
csipet só
1/2 citrom reszelt héja
1 csom. sütőpor
1 dl tejföl
2 ek zsemlemorzsa
A töltelékhez:
2 kg alma (A mi esetünkben a nyáron eltett reszelt alma)
1 csom. Lucullus Almás sütemény fűszerkeverék
4-6 ek kristálycukor ízlés szerint
Az almát meghámoztam, majd lereszeltem, összekevertem a fűszerkeverékkel, hozzáadtam ízlés szerint még cukrot és pár percig dinszteltem.
A tészta hozzávalóit összekevertem, lágy tésztává dolgoztam és két részre osztottam. (Esetünkben kenyérsütőgép, dagasztás funkció, 10 perc)
35x24-es magas oldalú tepsit kivajaztam, az első lapot kinyújtottam, zsemlemorzsával kissé megszórtam, rásimítottam az almatölteléket és a másik kinyújtott lappal befödtem. Villával megszurkáltam.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percet sütöttem. Tepsiben hagytam kihűlni, majd szeleteltem.
Most csak félédes Tokaji furmint bor volt itthon, amely aránylag jól harmonizált a pite enyhén savanykás almatöltelékével, de egy édesebb Tokaji bor még tökéletesebb választás lett volna.
Azért így sem volt rossz az összhatás. :-) ;)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése