2016-11-18-Mai ténykedés - Alaplé sertéscsontból és oldalasból - Mézes, mustáros sült oldalas zöldségágyon.
Úgy gondolom, hogy nem érdemes elcsomagolni télire sem a befőzőautomatát. Ma készítettem pár üveg alaplevet, amivel nagyon jól ki lehet váltani a különböző bolti
ízfokozókkal és mesterséges színezőanyagokkal teletűzdelt húsleveskockákat. Ez számunkra egyfajta kísérlet is a készételek tartósításának irányába. Tegnap sikerült
szert tenni közel 2 kilogramm sertéscsontra és 1 kilogramm friss oldalasra. Nagyon könnyű dolgom volt, hiszen a nyáron eltett leveszöldség a rendelkezésemre állt. A
csontokat és az oldalast föltettem főni. Mikor felforrt, lecseréltem a vizet. Felöntöttem kb. 6 liter vízzel. Ismételt forrásnál szépen leszedtem a habját és hozzátettem az általunk készített 720 ml-es
üveg leveszöldséget. Ez alapból tartalmazza a répát, a petrezselyemgyökeret, egy darab zellert, egy darab karalábét, és egy fej vöröshagymát. Majd hozzátettem még 4
gerezd fokhagymát, fél marék általunk szárított csiperkegombát, két babérlevelet, kb. 20-25 szem színes szemes borsot, pár szem szegfűborsot, egy mokkáskanál kurkumát, némi sót. Szép lassan főztem bő 3 óra hosszat. Az utolsó harmadnál kiszedtem az oldalast. Minden darabot hegyes késsel megszurkáltam pár helyen és hosszában elvágott fokhagymagerezdekkel megtűzdeltem. Majd 3 evőkanál mézet 2 evőkanál mustárt 1 mokkáskanál őrölt borsot, 1 evőkanál olívaolajat és egy
teáskanál jódmentes sót összekevertem és minden oldalast jó vastagon bekenegettem ezzel a páccal. Amíg tovább főttek a csontok a zöldségekkel (kb.1 óra hossza)
az oldalas így pácolódott. Közben egy szép zellert megpucoltam és felkockáztam. Kb. fél kilogrammnyi burgonyát szintén. Egy hatalmas fej lila hagymát pucolás után szintén
felszeleteltem. Ugyanígy egy kaliforniai paprikát és egy sárga húsú paprikát is kicsumáztam és felszeleteltem. Kizsírozott tepsibe rétegeztem el a hozzávalókat. Közben
elkészült az alaplé, így azt leszűrtem és a visszamaradt zöldséget, sárgarépát, és gombát is fölrétegeztem a tepsiben. Természetesen finoman sóztam és borsoztam rétegenként. Majd szépen ráhelyeztem minden oldalast. A tepsit letakartam alufóliával és előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütöttem. Majd az alufólia után kicsit pirítottam az egészen. A végeredmény pazar lett. Ehhez semmiféle köretet nem készítettem, hiszen a répa, a gyökérzöldség, a hagyma, a zeller, a paprikacsíkok és a burgonya
tökéletes az oldalas mellé. Miután az alaplevet csírátlanított üvegekbe mertem és csírátlanított lapkákkal lezártam, a befőzőautomatába 100/120-as programon automatáztam.
Címkézés után mehet a polcra. Hogy is szokták mondani? A kecske is jóllakott a káposzta is megmaradt.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése