2016. december 30., péntek
2016-12-30-Mai ebéd-Csülkös, káposztás bableves intelligens kuktában és Túrós csusza
Mi tagadás, ez a két kaja külön-külön is megállja a helyét, mivel igen laktató mindkettő. ;)
Ma megint jó szolgálatot tett a kukta, hiszen több folyamatban is segítségünkre volt. A túrós csuszához a
túrót házi tehéntejből készítettük. Hagyományos módon 3 liter házi tejet lefedve a konyhapulton hagyva 2 nap alatt szép és finom aludttejet kaptunk. Ellában a melegen tartó (60C°-on) funkcióval 2 óra alatt szépen kettévált az aludttej a savótól. Már csak gézen, vagy valami nem túl sűrű szövésű anyagon kell lecsepegtessük.
Csülkös, káposztás bableves hozzávalói:
25 dkg szárazbab
egy fél füstölt csülök (kb.50-60 dkg)
1 mokkáskanál őrölt bors
3-4 gerezd fokhagyma
50-60 dkg savanyú káposzta
1 nagy fej vöröshagyma
5-6 evőkanál olaj (esetünkben a zsiradék 10 -12 dkg füstölt szalonna kisütött zsírja)
1-1.5 evőkanál jóféle pirospaprika
1-1 paprika és paradicsom (esetünkben saját készítésű paprika-paradicsom krém 1 evőkanálnyi)
3 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
só
darált csípős paprika (Erős Pista)
kb. 1.5 liter sertéscsontból készített alaplé (ennek hiányában víz)
Elkészítés:
A babot előző este beáztatom. A hagymát fokhagymát megpucolom, felaprítom. A fokhagymát
fokhagymatörőn áttöröm. A füstölt csülköt lefejtem a csontjáról és a húst felkockázom. A 10-12 dkg-nyi
füstölt szalonnát apró kockákra vágom és Ellában nyitott tetőnél kisütöm a zsírját. A tepertőt kiszedem
némi zsírral. ( Ő lesz a csuszán a feltét). Ha nagyon sós és savanyú a káposztánk, akkor egy léről
leöblítjük és egy késsel apróbb darabokra vágjuk a káposztaszálakat. Továbbra is nyitott tetőnél
hozzáadjuk a vöröshagymát és az összetört fokhagymát a kisütött szalonnazsírhoz és szépen
megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót. ( csülökcsontot szépen beágyazom középre,
hiszen csodálatos ízt kölcsönöz az ételnek). Felöntjük az alaplével, rátesszük a kuktafedőt és 2X BONE/INASHÚS programon elkészítjük az ételt. Utolsó mozzanatként hozzáadjuk a tejfölben elkevert lisztes habarást és kb. egy perc
alatt nyitott kuktafedőnél összeforraljuk az egészet. Tálaláskor tehetünk hozzá még némi kis tejfölt, erős
Pistát, vagy csípős zöldpaprika karikákat. :-) Közben megfőzzük a tésztát a túrós csuszához. Leszűrjük és ha már hűlt egy kicsit, akkor a lecsepegtetett elkészült házi túróval összekeverjük. Tálaláskor rászedünk a kisült szalonnákból és teszünk rá egy kis tejfölt.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése