Látogatók száma

2017. január 8., vasárnap

2017-01-08-Mai ebéd-Gulyásleves csipetkével intelligens kuktában és almás pite.



Ma is igen jó szolgálatot tett az intelligens kukta. Gyulyás leves 30 perc, az almás pite töltelékének az alma megdinsztelése 8 perc. Mindent együttvéve a pite sütésével együtt a két fogás elkészítése nem igényelt 80 percet sem.

A marhagulyás receptje:

Hozzávaló
50 dkg marhalábszár
2 db női ökölnyi lilahagyma
1 db paprika, ha lehet, akkor piros
3 ek olaj
1 dl paradicsomlé
1 dl vörösbor
1 ek őrölt pirospaprika
1 tk erős paprika
csipet őrölt bors
1 tk őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma
2 db húsleves kockából készített 1,5 - 2 liter lé (vagy csak víz). (esetünkben előre elkészített alaplé marhacsontból)
1/2 kg burgonya
2 db dundi sárgarépa
1 db fehérrépa
csipetke házi vagy bolti
só ízlés szerint
(Mi, amit csak lehetett az általunk nyáron eltett alapanyagokból oldottuk meg)
Minden hozzávalót előkészítünk, megpucolunk, feldarabolunk.
A betétedénybe az olajon megpirítottam az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Ezután még nyitott kuktafedőnél hozzáadtam a felkockázott marhahúst és szürkére pirítottam. Ezután a többi hozzávalót beleraktam az edénybe, majd lezárt kuktafedőnél egy BONE/INASHÚS programon megfőztem a gulyást. Amikor a kuktafedő már levehető volt hozzáadtam a csipetkét és nyitott tetőnél készre főztem.

Az almás pite receptje:

Hozzávalók:
A tésztához
30 dkg búzaliszt (BL55)
16 dkg margarin
8 dkg porcukor
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 csipet só
10 g sütőpor
6 evőkanál 2,8%-os tej

A töltelékhez
1.2 kg alma (mi nyáron eltett reszelt almából készítettük)
15 dkg kristálycukor
fahéj (őrölt)
A tészta megkenéséhez
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük.
Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha szükséges tejet lehet még hozzá tenni pár cseppet.
Két részre osztjuk és kb. fél órát pihentetjük letakarva.
A két darabot tepsi méretűre, 36x24 cm-re nyújtjuk.
Az almákat lereszeljük, és lassú tűzön megpároljuk. (mi már a nyáron eltett lereszelt almát pároltuk meg a kuktában egy 8 perces manuális programon) Hozzáadjuk a cukrot (ízlés szerint módosítható a mennyiség) és a fahéjat.
Az egyik kinyújtott tésztát a tepsibe fektetjük, majd ráhalmozzuk az almát és befedjük a másik kinyújtott lappal.
A tetejét megkenjük egy felvert tojással és villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon.
180 C-os sütőben aranybarnára sütjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése