Ma megint könnyű dolgunk volt, hiszen a bableveshez minden megtalálható volt a kamrapolcon. Most is a nyáron eltett saját termésből dolgoztunk.
Az alaprecept a következő:
0.5 kg fejtett bab (esetünkben 2 db. 330 ml.-es üveg saját eltevésű zsenge bab.
2-2 szál répa és petrezselyem (esetünkben saját eltevésű 330 ml-es üveg répa+zöldség)
Kisebb darab zeller
1 csokor petrezselyemzöld
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj vagy margarin
2 db babérlevél
só
10-12 szem szemesbors
kb 1.5 liter víz
A habaráshoz:
1-2 kanál liszt
1.5 dl tejföl
ecet ízlés szerint (opcionális)
Ha nem előkészített kamrából elővett alapanyagokból dolgozunk, akkor a babot kifejtjük leöblítjük, a répát zöldséget megpucoljuk, karikára vágjuk.
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, a fokhagymákat elég félbevágni.
A 10-12 szem borsot teatojásba tesszük. A petrezselyemzöldet megossuk, csokorba kötjük.
Itt jön a kukta előnye: Mindent beleteszünk egyszerre a kukta betétedényébe (kivéve a habaráshoz szükséges lisztet, tejfölt), majd felöntjük vízzel. A kukta lezárása után elindítunk egy SOUP/LEVES programot, majd amikor a kuktafedő nyitható elindítunk egy kézi programot és a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk a levest. Kb. 1-2 percet rottyantunk levesünkön és kész is :-)
A bögrés sütemény receptje:
Itt-ott belenyúltunk egy kicsit a receptbe, de a végeredmény így is pazar lett. Amiket alapanyag híján módosítottunk:
erythritol helyett gyümölcscukrot, nádcukor helyett barna cukrot használtunk. Itt is segítségünkre szolgált a nyáron, saját kertünkből eltett kajszibefőtt.
Az eredeti recept így néz ki:
Hozzávalók / 8 adag
1 bögre teljes kiőrlésű liszt (2 dl-es bögre)
1 bögre finomliszt
2 dkg erythritol (esetünkben gyümölcscukor)
0.5 bögre nádcukor (esetünkben barna cukor)
75 ml napraforgó olaj
75 ml olívaolaj
2 dl joghurt
2 db tojás
1 csipet só
1 tk szódabikarbóna
350 g sárgabarackbefőtt (vagy bármilyen gyümölcs)
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy kisebb, magasabb peremű tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A gyümölcsöt alaposan lecsepegtetjük, majd feldaraboljuk.
A tojásokat kikeverjük a cukorral és a sóval.
Hozzáöntjük az olajat és a joghurtot.
Ezután beleöntjük a szódabikarbónával elkevert lisztet. Eldolgozzuk. Ehhez én elektromos habverőt használok.
A gyümölcsöt óvatosan elkeverjük a tésztában, majd a tepsibe öntjük.
Egy kicsit odaveregetjük a munkafelülethez a tepsit, hogy a levegő távozzon belőle.
Kb 40 percig sütjük, tűpróba.
Tálaláskor porcukorral meghinthetjük.
sütési hőfok: 180°C
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése