Látogatók száma

2017. április 15., szombat

2017-04-15-A szokásos "bögrés" mézeskalács projekt.

2017-04-15-A szokásos "bögrés" mézeskalács projekt. Semmi nem változik a karácsonyihoz képest, csupán a mézeskalács figurák idomulnak a húsvét jellegéhez :)
Évek óta csak és kizárólag ezt készítjük. Elronthatatlan és nagyon bevált


"Az igazi és legértékesebb karácsonyi ajándék a közösen eltöltött idő"

Ezúton szeretnék egy nagyon szuper mézeskalács receptet megosztani.

Az eredeti recept “Puha mézes” néven jelent meg a Rama, Karácsonyi sütemények című könyvében.Természetesen nem bögrésen, de egy kedves hölgy bögrésítette és publikálta az interneten. Annyit módosított a recepten, hogy került még szódabikarbóna a tésztába, ami a tökéletes, bombabiztos puhaságot biztosítja.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre
Hozzávalók:
– 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
– másfél bögre porcukor (30 dkg)
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
– 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt)
– 1 bögre méz (2,5 dl)
– 3 tojás
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb :-)
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább még a tíz perc előtt vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és megszilárdul.

Az írókához:

1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
2 tk citromlé

Jó étvágyat!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése