2017. október 15., vasárnap
2017-10-15-Paradicsomos zöldbableves intelligens kuktában.
Ma jól vizsgázott a nyáron üvegben eltett paradicsomos zöldbabunk és az üvegben eltett répánk, petrezselyem gyökerünk.
Előbb közlöm az eredeti receptet, eredeti elkészítést és utána közlöm az általam elkészített, egy kicsit felturbózott intelligens kuktás változatot. :)
Az eredeti erdélyi recept így néz ki:
Hozzávalók (4 személyre):
70 dkg zöldbab (fagyasztott is lehet)
1 hagyma
1 zöldpaprika
3-4 paradicsom
2 sárgarépa
2-3 krumpli (elhagyható)
tojásnyi zsír vagy olaj
1 evőkanál liszt
házi ételízesítő
1 teáskanál cukor
só
bors
pirospaprika
ecet
petrezselyemzöld
Elkészítése:
A zöldbabot megtisztítjuk, 3-4 cm-es darabokra tördeljük, megmossuk. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és kockákra daraboljuk. A felaprított hagymát kevés zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, a karikára szeletelt sárgarépát, és feltöltjük vízzel. Beletesszük a zöldbabot meg a krumplit, sóval, borssal és házi ételízesítővel fűszerezzük. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, kockára vágjuk, beletesszük a levesbe, fedő alatt lassan puhára főzzük, majd apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. A zsírból és lisztből paprikás rántást készítünk, és berántjuk a levest. Tálalás előtt ízlés szerint kevés cukorral, ecettel ízesítjük
Az általam készített verzió:
egy 720 ml-es üveg általunk eltett paradicsomos zöldbab
egy 330 ml-es üveg általunk eltett felkockázott sárgarépa+petrezselyemgyökér
1 zöldpaprika
2-3 krumpli (elhagyható)
egy kis darab friss zeller felkockázva
tojásnyi zsír vagy olaj
1 evőkanál liszt
ételízesítő
1 teáskanál cukor
2 gerezd fokhagyma
só
bors
bazsalikom
pirospaprika
ecet
petrezselyemzöld
Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és kockákra daraboljuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymagerezdeket fokhagymanyomón átnyomjuk. A zöldpaprikát (amely a mi esetünkben már piros volt) csíkokra vágjuk.A petrezselyemzöldet szintén apróra vágjuk. Ezeket mind beletesszük a kukta betétedényébe. Hozzáöntjük az egy üveg paradicsomos zöldbabot és az egy üveg sárgarépa+petrezselyem gyökeret. Sóval, borssal, bazsalikommal és ételízesítővel fűszerezzük, majd felöntjük kb. 2 liter vízzel a kuktát. Elindítunk egy leves programot (20 perc). Amikor a program lejárt és a kuktafedő levehető, akkor a zsiradékból a lisztből és pirospaprikából készített rántással berántjuk a levest. Ezután apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Tálalás előtt ízlés szerint kevés cukorral, ecettel ízesítjük.
Isteni finom!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése