Az év utolsó napján sem tétlenkedtünk.
Gyümölcssaláta:
Nem tudom, ki hogy van vele, de a Karácsony és Szilveszter körüli napok gasztronómiai élvezeteivel igencsak eltelik az ember.
Mi ilyenkor be szoktunk iktatni egy könnyű kis gyümölcssalátát. Szinte regenerál, sőt jól lehűtve a másnapos gyomorra valóságos gyógyír. Igazából nincsenek merev szabályai ennek a műfajnak. Ha tehetjük, akkor friss vagy mélyfagyasztott gyümölcsökkel dolgozzunk. Nálunk becsúszik néha a befőtt és a gyümölcskonzerv is (mert mindig későn kapunk észbe), de szigorúan leöntjük róluk a cukros befőttlevet, amit általában 100%-os gyümölcslével pótolunk.
A mostani összeállítás a következő volt:
(még arányokat sem írok)
Kivi
Narancs
Mandarin
Banán
Kétféle alma (édes, savanyú)
Aszalt vörös áfonya díszítésnek
Magozott meggybefőtt
Őszibarack befőtt
Ananászbefőtt
100%-os almalé a felöntéshez
Csupán egy pár apróságra hívnám fel a figyelmet:
A citrusféléket minél jobban meg kell szabadítani a fehér héjuktól, hártyáktól, mert keserűvé tehetik az egészet.
Ha rétegezzük a gyümölcsöket a tálba, akkor mindig egy savasabb gyümölcsöt, mindig egy édesebb kövessen!
És ami nagyon fontos, hogy soha ne kevergessük a salátát, csak rétegezzük!
Ha fagyasztott gyümölcsből dolgozunk, soha ne olvasszuk ki előtte! Úgy fagyosan használjuk föl!
Jó étvágyat!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése