Amit ma készítettem azt akár nevezhetném "gasztronómiai perverziónak" is.
Végtelenül egyszerű, de mégis nagyszerű étel.
Alapanyagául két gyönyörű kacsamáj (lehet liba is) szolgál, amit ujjnyi szeletekre vágva serpenyőben, kacsazsírban megsütünk. (Érzékenyebb gyomrúak, akár vajban is süthetik a májat és a köreteket is). Természetesen nem
fűszerezzük, majd csak sülés után sózzuk és frissen őrölt színes borssal borsozzuk. Annyit az előkészületekről, hogy én a saját kertemben termett és készített aszalt szilvát is tálalok hozzá, amit már előző nap konyakban beáztattam.
Továbbá elengedhetetlen mellé a szintén saját termésből való és általunk eltett dióbefőtt. Köretként pedig szintén kacsazsírban, amiben a máj sült, (vagy a vajban) hozzásütök egy szép fej édesköményt és pár szem almát felszeletelve.
Illetve készítek hozzá krumplipürét a hagyományos módon. Tálaláskor szépen ráteszem a konyakos aszalt szilvát a felkarikázott diót a befőttből és kész is van. Nem akarok ódákat zengeni erről az ételről, de ebben az összetételben
csodásan harmonizál egymással az aszalt szilva a konyakkal, a dióbefőtt a maga pikáns fahéjas, narancsos, enyhén citromos ízével az édeskömény és az alma aromája. Természetesen a kacsamáj csodás ízét talán említenem sem kell.
Aki úgy gondolja, hogy ez nem elég laktató, az ehet hozzá friss, ropogós, sokmagvas kenyeret. És akinek nem támad igazán jó kedve az aszalt szilvába beitatódott konyak alkoholtartalmától, az kortyolhat még hozzá valami finom, édes
bort. Jól passzol ide minden édes tokaji, de nagyon jó választás az édes tramini, vagy egy üveg villányi portugieser is. Jó étvágyat! :) ;) – itt: Sarkad
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése