2017. április 16., vasárnap
2017-04-16-Ezzel zártuk a napot-Sonka és tojásfőzés, valamint húsvéti sonkaleves készítése intelligens kuktában.
Egy nagyon szép kis formázott házi sonka esett ma áldozatul. Nem nagy (kb.1,2 kg) Most is nagyon jó szolgálatot tett az intelligens kukta. 2X30 perc /INASHÚS/BONE/ programon vaj puhára főtt benne a sonka. De úgy gondoltuk, hogy
készítünk egy igazán finom húsvéti sonkalevest is, ezért az első lefutott programnál levágtam a sonkából egy 35-40 dekás darabot, ami alapanyagául fog szolgálni a levesnek. Természetesen a levest is ELLÁ-ban készítjük el. A
visszamaradt sonkaléből kb. 6-7 dl mennyiséget félretettem szintén a leveshez. A maradék lében pedig a kukta segítségével tojásokat főztünk. /Négy perc kézi beállítás/
Tehát a sonkaleves receptje, ahogy mi készítettük:
/zömében saját alapanyagból./
Kb. 35-40 dkg füstölt sonka
Egy 330 ml-es üveg általunk eltett natúr répa, petrezselyem keverék.
kis darab zeller, karalábé, kelkáposztalevél
1 nagy fej vöröshagyma
fél marék csiperkegomba saját szárítás, amit főzés előtt egy-két órával beáztattam
1 csokor petrezselyem zöld. Esetünkben ez is saját szárítás
1 dl száraz vörösbor
1 üveg sertés alaplé (720 ml) saját készítésű.
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 púpozott teáskanál liszt
natúr reszelt torma (nekünk most bolti ecetes volt, de tökéletesen megfelel)
esetleg só ízlés szerint.
Elkészítés:
A félpuhára főtt sonkát nagyon éles késsel - rostjaira merőlegesen - kockákra vagdaljuk. (Azért kell nagyon éles kés, mert a meleg sonkát igen nehéz szeletelni.)
Majd a kukta betétedényébe öntjük a sonkalevet, a húsleves alapunkat. Ebbe beletesszük az összes hozzávalót (a habaráshoz szükséges alapanyagok kivételével), a megtisztított felkockázott vegyes zöldséget (zeller, karalábé, kelkáposzta levél), valamint a hagymát is apró darabokra vágva és a sonkakockákat. Majd felöntjük vízzel a kuktát a full jelzés alatt kb. 2 centire. Elindítunk egy SOUP/LEVES programot, amihez még manuálban hozzáadtam 5 percet. Amikor lefutott a program, hagyjuk hogy a kukta magától engedje el a gőzt. Felnyitjuk a tetejét és az előzőleg a borral, a tejföllel és a tejszínnel elkevert liszttel tetszőleges programon, nyitott kuktafedőnél behabarjuk a levesünket. Természetesen a petrezselyemzöldet is ekkor adjuk hozzá.
Mi úgy tálaljuk, hogy a tányér aljára ízlés szerint teszünk egy kis reszelt tormát és arra szedjük rá a levest. Ha van saját natúr, akkor abból, de a bolti ecetes torma sem rontja el az ízhatást. Jó étvágyat!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése