Ki ne ismerné a Római vagy Pataki tálat. Annak is a leghagyományosabb változatát, a kerámiabevonat nélküli égetett fajtát.
A római és pataki tál egy ősrégi főzőedény, de annyira zseniális, hogy hiába fejlődött hatalmasat a technika és a konyhai technológia, hiába változtak az elvárások és gasztronómiai trendek, a mai napig az egyik legjobban használható alapdarab, amivel garantáltan vaj puha és
ízletes ételeket készíthetünk, kevés munkával és pofonegyszerűen!
Az intelligens kukta hatalmas segítség, hogy a római/pataki tálban készült finomságok sokszor 3-4 órás elkészítési idejét, akár felére is lecsökkentsük.
(Jogos a kérdés, hogy miért nem készítjük el az egészet az intelligens kuktában? Például azért, mert a kuktából egy van és ez a nagy mennyiség nem férne bele, vagy a kuktánk épp más főzési feladatot kapott.) :)
Füstölt sertéskörömpörkölt burgonyával, agyagedényben.
Igaz, hogy itt az intelligens kukta most csupán részmunkaidős volt, de azt kiválóan teljesítette. Az előző este megtisztított és egy éjszakára beáztatott sós, füstölt körmöket , annyi vízzel, hogy épp ellepje 2X inashús programon elkezdtük főzni a kuktában.
Természetesen kevesebb víz is elég lenne alá, de mi előre gondolkozva ezt a finom füstös levet eltesszük alaplének, ami később nagyon kellemes, jó ízt fog kölcsönözni olyan ételeknek amelyek igénylik a füstölt hús ízét. :)
A recept a következőképp néz ki:
kb. 2 kg feldarabolt füstölt sertésköröm.
1 kg burgonya.
3 paprika
3 paradicsom
(Ezt a két alapanyagot a mi esetünkben a nyáron eltett natúr lecsó helyettesítette)
3 közepes fej vöröshagyma (a mi esetünkben az általunk eltett aprított vöröshagymából négy evőkanálnyi)
4 gerezd fokhagyma (mi esetünkben az általunk eltett fokhagymarkéből használtunk 1.5 kávéskanálnyit)
1 jó púpozott evőkanál pirospaprika
némi sertészsír az agyagedény kikenéséhez
1 dl száraz vörösbor
só
bors
Az előre beáztatott cserépedényben szépen rétegezve beletettük a hozzávalókat, majd a legvégén az egészet leöntöttük 1 dl. száraz házi vörösborral. Természetesen ehhez a finom ételhez is ezt a bort ittuk, amihez a szőlőt a Keresztfiammal együtt szüreteltük a nyáron. :) ;) – itt: Sarkad
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése