2018. március 22., csütörtök
2018-03-22-Böjti bableves sok zöldséggel hús nélkül.
Ezt a receptet az interneten találtam és úgy gondoltam, hogy elkészítem intelligens kuktában.
Közlöm az eredeti receptet. Természetesen, mint mindig én saját, a nyáron eltett alapanyagokból
dolgozom. Továbbá kuktában való főzéssel az egész folyamat lényegesen rövidebb és egyszerűbb
is. Intelligens kuktánál a "mindent bele elvet" követve a BEAN/BAB programon 32 perc alatt
tökéletesen megfőtt minden és egyszerre a zöldséggel, répával, csipetkével. Az eredeti receptet
felrúgva nem bíbelődtem a rántással sem, hanem a két evőkanálnyi lisztet elkevertem némi kis forró
levessel és azzal habartam be a többi levest. Az egészet kézi beállításon kb. 2 perc alatt összerottyantottam.
Az eredeti recept így néz ki:
Zárójelbe tettem a hozzávalóknál azokat az összetevőket, amelyekkel én helyettesítettem
A böjti bablevesbe nem kerül hús, zöldség viszont annál több, és a fűszerekkel sem kell spórolni.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg szárazbab
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér (nálam a nyáron eltett húsleves zöldségből egy 720 ml-es üveggel)
1 db vöröshagyma (a nyáron sóban eltett 2 evőkanálnyi aprított vöröshagyma)
2 db babérlevél
2 gerezd fokhagyma(a nyáron sóban eltett 1 teáskanálnyi aprított fokhagyma)
2 evőkanál olaj
1 db paradicsom
1 db paprika (a paradicsomot, paprikát a nyáron eltett 3 evőkanálnyi natúr lecsóval pótoltam)
2 evőkanál liszt
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál pirospaprika
só
bors
csipetke tészta
Elkészítés:
A babot a főzés előtti este áztasd valamivel több vízbe, mint amennyi ellepi. Másnap öntsd le róla a
vizet, a zöldségeket pucold meg, és vágd fel tetszés szerint. Rakd a babot egy nagyobb lábosba,
öntsd fel két liter vízzel, és főzd 30 percig. Tedd hozzá a zöldségeket, ízesítsd sóval, borssal,
babérlevéllel, és közepes lángon főzd még körülbelül 40 percig.
Amikor minden puha, rántsd be, azaz kevés olajon pirítsd meg a lisztet, és rakd hozzá a zúzott
fokhagymát. Ha az is kezd színesedni, szórj rá egy kis pirospaprikát. Engedd fel hideg vízzel, és
keverd csomómentesre. Öntsd a levesbe, közben kavargasd, és szórd meg petrezselyemmel. Főzd
még 10 percig, majd húzd le a tűzről, és már tálalhatod is.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése