2018. augusztus 12., vasárnap
2018-augusztus utolsó hete-aszalt alma, reszelt alma télire, alma ivólé, szőlő ivólevek és szörpök lékészítővel, különböző szőlőfajtákból.
2018-augusztus utolsó hete
Most jutottam odáig, hogy fel tudtam címkézni a héten télire eltett finomságok üvegeit.
Folyamatosan készült aszalt alma, reszelt alma télire, alma ivólé, szőlő ivólevek és szörpök
lékészítővel, különböző szőlőfajtákból. Készült pár üveg szilva ivólé és szilvaszörp is. A sort pedig
pár üveg ecetes céklasaláta zárta. Az ivóleveket most "mindenmentesen" készítettük, tehát sem
cukor és semmi ízesítő fűszer nincs bennük.
Ma pedig élvezzük a jól megérdemelt pihenést.
Bár már többször megosztottam, de segítségként bemásolom a bögrés ecetes cékla receptjét:
(1 bögre=2,4-2,5 dl). A felöntőlé készítése: 10 bögre víz, 1 bögre 20%-os ecet, 2 bögre cukor, 10 dkg
só, 4 teáskanál őrölt kömény. Mindent egy edénybe teszünk és teljes oldódásig kavargatjuk
Mi nem kockázzuk a céklát, hanem egy kis Silvercrest zöldségaprítóval pik-pak lereszeltük a
szépen megmosott, meghámozott céklát a legnagyobb lyukú adapterének a segítségével.
Az elkészített befőttesüvegekbe beletettük a lereszelt céklát, de nem tömködjük meg túl erősen, majd
rámérjük a felöntőlevet. Én egy szörpös kanállal ilyenkor ki szoktam kergetni az esetlegesen bent
maradó levegőt az üvegekből. Egy kicsit állni hagyjuk, majd lapkával lezárva mehetnek az
automatába. 100 C°-on 120 percig automatázzuk.
A reszelt alma pedig így készül:
A megmosott almát héjastól lereszelem a magházáig és üvegekbe teszem. Kicsit megnyomkodom.
A keletkezett almalevet szép egyenletesen elosztom az üvegekben. Egy szörpös kanállal ilyenkor szintén érdemes kikergetni az esetlegesen bent maradó levegőt az üvegekből. A tetejükre kevés citromsavat teszek, majd 90/30.as programon automatázom.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése